Reklama
 
Blog | Radomír Věntus

Levicový intelektuál (ne) zachraňuje ČSSD?

Po několika dnech od volby předsedy ČSSD jsem se pokusil zamyslet nad osobností pana Bohuslava Sobotky a položil si klíčovou otázku: Je schopen tento člověk naplnit cíl, který se od něho čeká? Dokáže dovést v roce 2014 (nebo i dříve) ČSSD do Strakovy akademie?

 Začneme pozitivně: Bohuslav Sobotka je člověk, který věci promýšlí a dá se nazvat slovem intelektuál. Neklade si ovšem žádné nízké cíle. Jeho představa o tom, že ČSSD je schopna v příštích volbách dosáhnout výsledku skoro 40 %, je však mírně řečeno ambiciózní. Sociální demokraté se již dlouho potýkají s tím, že pro to, aby byli úspěšní, musí oslovit široké spektrum voličů. V praxi to znamená např. získat zároveň mírnější přívržence KSČM, ale i člověka, který není příliš stranicky ukotven a v minulých volbách třeba dokonce volil i hlavního rivala ODS.

Důležitým prvkem k tomu, aby ČSSD vyhrála, je tzv. kontaktní kampaň, kdy významní politici nejlépe společně s lídrem objíždějí města a snaží se získat podporu nerozhodnutých voličů. V souvislosti s tím přichází zásadní otázka. Dokáže Bohuslav Sobotka, kterému nelze upřít jistou míru intelektuála, skutečně zaujmout nerozhodnuté voliče na náměstí? Bohuslav Sobotka působí při vší úctě k němu spíše jako uspávač hadů. Navíc, na rozdíl třeba od Michala Haška, je již brán jako člověk tam nahoře, člověk z Prahy, který těžko přesvědčí potenciální voliče třeba ve městě Jeseník. Pokud však ČSSD má ambici jako největší opoziční strana vyhrát příští volby s co největším počtem hlasů, pak by lepší předseda byl pan Hašek.  Michal Hašek přece jen působil v komunální politice a má větší povědomí o reálném životě.  Navíc ve svém projevu působí na voliče upřímněji než Bohuslav Sobotka, který oproti němu disponuje lepší strukturou projevu.

Navíc se nabízí i otázka, jak má trochu uvažující volič věřit ČSSD, že to se změnou kurzu myslí skutečně vážně? Člověk, který byl ministrem financí a prvním místopředsedou strany v době největšího zadlužování nyní hlásá teze o tom, že by se již dále nemělo zadlužovat. Navíc byl za doby předsedy Jiřího Paroubka v podstatě druhým mužem ČSSD, takže těžko lze tvrdit, že se na zadlužování nepodílel. Na druhou stranu i Michal Hašek byl za Jiřího Paroubka předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Jeho štěstí ale spočívá ve skutečnosti, že nebyl tak mediálně viditelný jako pan Sobotka.

Reklama

Možná se může zdát, že všechny výše zmiňovaná fakta sníží podporu ČSSD maximálně o několik procentních bodů. Na druhou stranu ale v příštích volbách bude muset sociální demokracie vyhrát skutečně přesvědčivě. Při vyjednávání o koalicích a dodržení slibu o nespolupráci s komunisty bude muset dosáhnout skutečně velmi dobrého výsledku vysoko nad 30 %, aby byla schopna sestavit vládu. Věci Veřejné se totiž zřejmě již nebudou těšit tak vysoké podpoře jako v červnu 2010 a pokud se do Poslanecké sněmovny dostane KDU-ČSL či Zelení, tak zřejmě obsadí pouze několik křesel.

Co říct závěrem? Pokud se ČSSD v čele s panem Sobotkou zaměří i na středové voliče, tak může zvítězit v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Zároveň ale osobnost pana Sobotky může snížit volební zisk ČSSD. Jako vězeňskou kouli totiž za sebou povleče úzkou spolupráci s panem Paroubkem, stigma zadlužování či korupční kauzu Mostecká uhelná. Bohužel jeho osobností charakteristiky z něj nedělají skutečného lídra, který dokáže zaujmout.  To vše může srážet podporu sociální demokracie o několik procentních bodů. Ale možná právě o ty nejdůležitější. Ty, které otevírají vstup do Strakovy akademie.